Egeskov Kirkegård
Egeskov kirke og kirkegård fremstår som et meget smukt og harmonisk anlæg med luft og vidde omkring sig. Udsigten fra kirkediget i nord, ud over Rands Fjord, er vidunderlig smuk.
Kirken og kirkegården har historisk set uden tvivl været et vigtigt knudepunkt for færdslen ved Rands Fjord.
Tepavillonen i kirkegårdens vestlige dige er helt enestående i dansk kirkegårdshistorie.

Egeskov kirke hedder egentlig Vejlby kirke. Da der i Danmark er fire andre kirkesogne med samme navn, har benævnelsen Egeskov kirke og kirkegård vundet hævd.
Egeskov er en lokalitet i Vejlby sogn – lige som også Bøgeskov og Trelde.

Indretning

Kirkegården er inddelt i tre afdelinger. Den ældste del omslutter kirken inden for kirkediget. Mod vest findes en særlig gravplads indrettet til familien Bruun. Mod nord findes den nyeste del af kirkegården. Den er indviet i 1983 og fremstår i forhold til de ældre dele af kirkegården mindre reguleret og mere som en naturpark.

Markante gravsteder

Kirkegården har mange meget gamle familiegravsteder. Mange af disse tilhører de store gårdsmandsslægter, som for manges vedkommende er begravet syd for kirken.

Familien Bruuns begravelsesplads er den mest markante på kirkegården. I 1781 købte købmand Johannes Iver Bruun fra Fredericia Vejlby kirke Det var derfor naturligt, at hans selv og flere efterfølgende slægtled blev begravet på kirkegården. Den første begravelse fandt sted i 1804. Da rejste Bertel Bruun et gravminde over sine forældre Maren og Johannes Bruun. Samme Bertel Bruun rejste også en pavillon, hvilket var meget almindeligt på den tid. Men pavillonen på Egeskov kirkegård er, så vidt vides, den eneste, der er placeret ved en kirke. I pavillonen kunne familien efter et besøg ved slægtens grave nyde en kop te og evt. en frokost - og lade blikket hvile ved udsigten hen over det smukke landskab med Rands fjord i baggrunden.

 

Praktiske oplysninger:

Vejlby Kirkevej 55, Egeskov, 7000 FredericiaKirkegårdens areal: 8.400 m2
 
 
 
Egeskov Kirkegård
Til forsiden af Fredericia KirkegårdeSitemap - Oversigt over alle siderUdskriv
Webdesign | CMS